Weißbier,

Weißbier,
met tarwe als DNA.

Kan je er ook zo naar verlangen tijdens een warme dag of na een dag hard werken om de keel te lessen met een heerlijk fris bier? Maar dan niet zo’n fris zoet radlertje of een ander limonadebier, nee een fris bier met veel smaak. Nee ik heb het over een heerlijke dorstlessende Weizen met een prachtige schuimkop waar iedere slok blijft boeien in gelaagde smaken. Hoe komt het dat een Weissbier zoveel te bieden heeft aan smaken, en wat is nu het verschil met witbier? Hieronder zal ik je er alles over vertellen.


Wat is Weizen bier nu precies?

Het belangrijkste is dat Weizen bier in de zomer gemaakt wordt onder hoge gisting (bovengistend) en van gemouten tarwe gebrouwen wordt en van Zuid-Duitse (Beieren) origine. Deze stijl mag ook maar maximaal uit vier ingrediënten gewonnen worden volgens het Reinheitsgebot:

  • graansoort tarwe (ten minste 50% maar gemiddeld is dit 60% tot 70%),
  • gist,
  • water,
  • hop

Nu wordt Weissen bier al gauw gelijkwaardig gezien als een witbier, dit is echter niet hetzelfde. Weizen betekent namelijk tarwe. De naam is dan ook afkomstig van de hoeveelheid tarwemout die in de meeste Weizenbieren zit. Ook de Duitsers bedoelen met Weißbier echt Weizen en geen witbier, witbier wordt namelijk van ongemouten tarwe gemaakt. Voor witbier is het ook toegestaan om kruiden of andere toevoegingen toe te voegen, bij Weissbier mag dit niet.




Het ontstaan en de geschiedenis wan Weizenbier.

Weizenbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en erg populair van de 16e tot de 18e eeuw. Het eerste Duits Weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zo’n fan van dit verfrissende, zurige bier, dat ze in 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om al het Weizenbier te produceren. Dit was een bijeffect van het Reinheitsgebot, waarin werd bepaald dat gerst voor de bierbrouwers was en tarwe voor de bakkers. Alleen die ene brouwerij mocht tarwe gebruiken. De brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg (en zijn nakomelingen), was tot 1620 in de familie eigendom. Daarna kwam het in handen kwam van de Beierse vorsten.

Het meest Beierse van alle bieren genoot in vroegere eeuwen grote populariteit, waarbij burgerlijke en aristocratische meesterbrouwers met elkaar wedijverden bij de productie. Dit veranderde echter abrupt toen het Beierse heerser in 1567 een verbod op witbier oplegde. De rechtvaardiging dat het een nutteloze drank was die niet voedt of leidt, noch kracht noch kracht geeft en alleen maar aanmoedigt tot drinken, was slechts een excuus. Door het destijds tekort aan tarwe mag het waardevolle graan niet meer gebruikt worden om bier te brouwen.

Alleen de familie Degenberger kreeg toestemming om witbier te brouwen. Met de dood van de laatste telg viel het witbiermonopolie terug op de Beierse dynastie en werd het witbier vanaf dat moment in München gebrouwen, precies waar het Hofbräuhaus nu staat.




De smaak van Weissbier.

De gebruikte gisten in Weizenbier produceren veel esters. Esters zorgen voor de fruitige, kruidige smaken die vergelijkbaar zijn met banaan en kruidnagel. Het gist is daarom zeer bepalend voor de smaak van Weizenbier.

Voordat je je eerste slokje neemt, zie je een romig schuim dat zich ophoopt aan de kop van het glas. Het bier is allemaal troebel omdat het hoge eiwitten bevat die in tarwe zijn geladen.

Omdat er een beetje hop is, merk je de bitterheid in dit bier misschien niet op, omdat het varieert van zeer laag tot laag.

Dit tarwebier is net als het witbier bovengistend. Weizens gebruiken traditioneel naast gerstemout ook minstens 55% tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Ook is de schuimkraag van een Weizen wat romiger en voller en is de kleur van het bier wat mistiger dan een Witbier. Het alcoholpercentage bij een Weizen ligt meestal tussen de 4,5% en 5,5%.

In een Weizen wordt minder hop gebruikt, waardoor de smaak minder bitter is, en er worden geen kruiden toegevoegd. Bovendien is de tarwe in Witbier niet gemout, en proef je dus geen banaan tonen die je wel vaak in Weizens proeft.

De verschillende stijlen en benamingen binnen het typen Weizen bier.

Binnen de hoofdnoemer Weissbier zijn er nog verschillende varianten. Gefilterd, ongefilterd tot zelfs troebel. Van lichte kleur, naar goudgeel tot donkerbruin, dit is afhankelijk van de hoeveelheid van welk type mout er gebruikt wordt. Dit alles levert ook een verscheidenheid aan smaken, wel zal een Weizen altijd zijn identiteit houden van fris, rijk en toegankelijk.


  • Hopfenweisse:

Het woord zegt het eigenlijk al, dit is een Weissbier met een hoger hopgehalte. Dit bier is gebrouwen bij Weissbier brouwspecialist Schneider Weisse brouwerij i.s.m. Garrett Oliver de brouwmeester bij Brooklyn Brewery in hoe kan het anders Brooklyn USA. Duitse stijl meets USA stijl Weissbier.

  • Hefeweizen:

Weissen bier met gist. Hefe is Duits voor gist. Het bier is dan ook een ongefilterd bier waardoor er gistvlokjes meegaan in de fles. Dit geeft een wat rijker smaakpallet en iets licht romigs mondgevoel.

  • Kristallweizen:

In deze Weissen variant is het gist juist wel volledig gefilterd is uit een Hefeweizen. Hierdoor is de kleur van het bier kristalhelder tot donker goud. Hoewel het een geweldige smaak heeft, is de body minder omdat de gist is verwijderd, ook worden hierdoor aroma’s iets minder.

  • Dunkelweizen

Dunkelweizen wordt met donkere caramout gemaakt en bevat gemiddeld tussen de 4 à 7% alc. Er wordt voor Dunkelweizen meer tarwe gebruikt, zo’n 60%. Weissen. Je raad het al, een koper/mahonie kleurige Weissen variant met meer donkere vollere smaken als cacao, karamel, broodkorst, gedroogde specerijen en nog minder bitters dan de andere varianten.

  • Weizenbock

Een Weizenbock is een Weissbier variant onder de bokbieren maar dan uiteraard van tarwe met meer alcohol (tussen de 7 à 10%) en meer volheid qua mondgevoel met zachtere structuur.

Heeft een kleur van donker amber tot donkerbruin. Dit bier is heel veelzijdig; fruitig, kruidig, friszuur, mout, romig, notig, cacao, robuust (voor een Weizen), weinig bitters en weinig hoparoma’s. Ook is het moutiger van smaak aangezien Dunkelweizen niet gefilterd wordt.




Hoe en waarbij een Weissen bier te serveren?

Weissen bier heeft een hoog koolzuurgehalte, om het koolzuur zo lang mogelijk in het glas te houden is er voor Weissen bier het welbekende hoge slanke glas ontworpen, met een dikke bolle glazen onderzijde. Door het koolzuur zo lang mogelijk te vangen zal het lang vers smaken.

Daar waar er verschillen zitten qua stijlen kenmerken alle Weissen zich in aroma’s van banaan, kruidnagel (kruidig), weinig bitterheid, zachtheid/romig (soms tegen het ‘zoete’ aan) en altijd een fris karakter. Het banaan-achtig aroma komt doordat de gebruikte gisten veel ‘esters’ produceren. Een ester is een organische verbinding die ontstaat vanuit een reactie tussen zuur en alcohol.

Om de meeste Weissen bieren te combineren met gerechten is het zaak om het gerecht fris en luchtig te houden, romige elementen misstaan ook niet. Werk met groenten die in boter gegaard zijn zonder te bakken. Witvis in de oven garen En Papillot om een mooie stevige structuur te behouden. Gebruik beheerst elegante fruitige kruiden en/of oliën om frisheid in het gerecht te accentueren.

Uiteraard kan je iets rijkere en rijpere smaken opzoeken bij de stijlen Weizen met een rijker smaakpallet zoals de Weizenbock en dunkelweizen.


Deze blog is geschreven door Guillaume Coret


Dorst gekregen in een bierproeverij?

Neem dan hier contact op en vraag naar de bierproeverij mogelijkheden.


Volg Fijn-Proeverij via de socials


 Facebook Instagram