Resèrve wijn,

Resèrve wijn,
geduld is een rijke smaak.

Mousserende wijn zoals een Champagne is meer dan een wijn met een bubbel. Het is wiskunde, geduld, vakmanschap, smaakbeheersing en in de toekomst durven kijken. Mijn plaatsing in de finale voor de wedstrijd om het Champagne Ambassadeurschap te winnen heeft mij veel geleerd over het thema waar we wat over moesten vertellen, het thema ‘Resèrve’ wijn. Want het omgaan met resèrvewijn behoefd een bepaalde perfectie die mij erg aanspreekt. Goede wijn maken is al een kunst aan zich, en door het blenden van meerdere jaargangen wijn, druiven, wijngaarden en in de toekomst kunnen proeven geeft aan dat Champagne maken met reservewijnen een hoge vorm van kunst is.


Wat is Resèrve wijn? 

Het koele continentale klimaat in de Champagne streek zorgt voor een langzame rijping van de druiven, waardoor ze aan het eind van het rijpingsproces relatief weinig suikers bevatten en een hoge zuurgraad (tenzij het een warm rijpingsseizoen is geweest).

Deze hoge zuurgraad is belangrijk voor het ouder kunnen worden van een wijn, en zo op langere termijn smaak en aromastoffen doen verfijnen, stabiliseren en diepgang te geven aan de ‘Vin Clair’ (= niet mousserende wijn in Champagne), deze Vin Claire wordt gebruikt in het verdere proces om de wijn wel te laten mousseren of wordt bewaard in vat, fles of tank om als toekomstige wijn een functie te hebben, de zogeheten ‘Resèrve’ wijn. Resèrve wijn wordt dus later aan verse wijn toegevoegd.

Champagnehuizen kunnen hiermee ieder jaar een ‘Vin de la Maison’ maken (is huisstijl/huiswijn) om zo hun stijl ieder jaar weer te kunnen uiten door de toevoeging van oudere wijn aan de nieuwe basiswijn, hiermee is reserve wijn de sleutel naar Champagnes zonder jaartal, wanneer een Champagne een jaartal draag (een zogeheten ‘Millésime’) dan mag de wijn enkel van druiven en wijn van het vermelde jaargang zijn, reserve wijn wordt dus niet toegevoegd.



Waarom werken met Resèrve wijn? 


De Resèrve wijn is een ingrediënt waar de wijnmaker al sturend de stijl wijn kan maken naar de smaak die het Champagnehuis wil uitdragen.  In rijke jaren biedt resèrvewijn voor verfrissing in de blend, en in de jaren van wijnen met hoge zuren juist biedt het juist weer rijkheid. 

Om alle elementen van terroir goed en prettig te kunnen tonen heeft wijn geschiedenis en wijsheid nodig om groots te zijn, door meerdere jaargangen toe te voegen aan jeugdige wijn wordt de jonge wijn als het ware opgevoed door zijn oudere wijzere verder gerijpte broer/zus. Daarnaast zorgt de combinatie voor meerdere lagen, rust en vriendelijkheid. 

Vergelijk dit met mensen, door de jaren heen leren we veel, het goede willen we over het algemeen reflecteren op anderen. De wijsheid en karakter die je hebt opgebouwd met ouder worden geef je door aan je kinderen, neefjes/nichtjes en kleinkinderen in de hoop dat ze een nog beter bestaan hebben dan jijzelf waardoor zij zich goed kunnen ontwikkelen.

Doordat oudere wijnen meer hebben doorstaan en te vertellen hebben aan de jeugdige ontstaat er een goede basis en balans tussen frisse jeugdigheid met wijsheid van de oudere wijn. Daarnaast kan de wijzere oude wijn ook weer opleven door jeugdige frisheid.




De hoeveelheid Resèrve wijn in de blend.

Wel is door de klimaatverandering de laatste jaren het natuurlijke suikergehalte in de druiven hoger geworden, hierdoor kiezen de keldermeesters er steeds meer voor om minder suikers toe te voegen maar meer % resèrvewijn tijdens de ‘Liquor d’Expedition’. In de jaren ’90 was de toevoeging nog gemiddeld 15% en nu 1/3e van de blend.




De rol van de druif voor de kwaliteit van resèrve wijn.

Uiteraard is de kwaliteit & kracht van de resèrve wijn mede afhankelijk van de kwaliteit van de druiven. Zo heeft de blauwe druif Pinot Meunier niet zo’n lange levensduur als de andere gebruikelijke druivenrassen in die gebruikt worden in Champagne, na zo’n 2 à 3 gaat de kwaliteit al iets achteruit.

De Pinot Noir echter kent zijn beste tijd na 5 à 7 jaar en zal daarna niet te snel aan kwaliteit verliezen.

Maar de Chardonnay is het krachtigst in houdbaarheid, deze komt rustig op gang, maar stijgt door de jaren in kwaliteit met een hoogtepunt na 12 jaar en weet dit nog lang vast te houden.




De rol van de persing van de druiven voor de kwaliteit van resèrve wijn.

De kwaliteit van de reservewijn hangt ook af van welke persing er gebruikt wordt voor de resèrvewijn, persoonlijk vind ik de Champagnes waarvan de resèrvewijn afkomstig is van de ‘Saignée’ (spontaan afgevloeid druivensap zonder persing) en de ‘Cuvée’ (1ste persing met hoogste kwaliteit druivensap) persing vaak erg spannend en mooi. Dit heeft ermee te maken dat de kern van het sap nu aanwezig is, het pure sap waarvan de puurste smaak en spanning uiteindelijk in de wijn te proeven is. Sap van deze persingen bevat nog de meeste zuren, en zo ook een langere houdbaarheid heeft.




Negatieve aspecten aan Resèrvewijn.

Als ik dan toch een enigszins negatief aspect van resèrvewijn moet noemen is dat er minder Millésime wijnen gemaakt kunnen worden.


Dit artikel is geschreven door Guillaume Coret


Altijd al een wijncursus willen volgen, kijk voor de mogelijkheden van wijncursussen verzorgt door Fijn-Proeverij.

Kijk hier

Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials


Facebook Instagram