Hermitage,

Hermitage,
vs Crozes-Hermitage.

Ondanks dat Hermitage & Crozes-Hermitage beide gelegen zijn aan de rechteroever van de rivier de Rhône, zo goed als dezelfde naam dragen, naast elkaar liggen in het noordelijk Rhône deel, beide een AOC Appellatie hebben ontvangen in in 1937, ook allebei werken met Syrah & beid witte druiven mogen toevoegen aan de blauwe druiven voor maximaal 15% te weten Marsanne & Roussanne zijn ze toch erg verschillend van elkaar. Maar waar zitten de verschillen dan in? Aan het einde van dit artikel weet je er alles over.



Hermitage.

De Hermitage is een granieten rots van 338M hoogte (wijngaarden t/m 320M hoogte) met de wijngaarden gelegen als 3 aaneengesloten heuvels op steile hellingen ten noorden van de Rhônebocht gericht naar het oosten. Het is een eigenwijze rots die zich heeft losgerukt van het Central Massief waar het eerst aan vast zat en wordt doorsneden door de Rhône rivier en zelfs verantwoordelijk is voor de afsplitsing.




Geschiedenis Hermitage:

De streek Hermitage heeft niet altijd deze naam gedragen. In de Romeinse tijd droeg het de naam ‘Vins de de Vienne’ en ’Vins Coteau Saint-Christophe’ (vanwege de kapel op de heuvel genaamd naar de heilige Saint Christoffel, nu bekend als ‘La Chapelle). Daarna kreeg het de naam ‘Ermitage’ en later pas Hermitage. Tot de jaren ’70 trof je voornamelijk Négociants aan (= druivenverkoop).




Wijngaarden:

Deze rots is niet groot qua oppervlakte maar wel groots in het voortbrengen van wijnen. Slechts 20 wijngaarden (‘lieux-dits’) verdeeld over 136ha beplant met wijnstokken in de gemeenten Tain-l’Hermitage, Crozes-Hermitage & Larnage in het departement van de Drôme.

De traditie is om druiven vanuit de 20 ‘Lieux-dits’ te blenden en er zo 1 wijn van te maken, tegenwoordig zie je dat er ook steeds meer wijnen van één enkel perceel op de heuvel gemaakt uitgebracht worden. Dit zijn kleine uitgaven aangezien de percelen erg klein zijn.

De Appellation schrijft voor dat er maximaal 40 hl per ha geoogst mag worden.




Bodem Hermitage:

Dat er graniet overheerst in de bodem van de Hermitage heb ik al een beetje verklapt maar onder aan de heuvel bevat de bodem meer keien, vuursteen en basalt.

Het westelijke deel is puur graniet met wat grover graniet zand als toplaag. Het oosten heeft meer keien en grind met ijzerhoudende leembodems (löss). Het lagere gelegen deel bevat meet klei met grotere rolkeien (‘Galets roulés’ hier genaamd), op de kleibodems staan meer witte druivenrassen aangeplant.

Graniet houdt lang warmte vast wat uitstraalt naar de plant en zou kan helpen bij de koelere nachten.




Druivenrassen van de Hermitage:

Als je Hermitage zegt zeg je direct Syrah, voor 76% staat Syrah namelijk aangeplant op deze granieten rots. Zo is het niet altijd geweest aangezien de Hermitage zijn faam heeft opgebouwd in de 18e eeuw met witte wijnen gemaakt van Marsanne & Roussanne. Ook mogen tijdens de vergisting witte druiven aan de blauwe toegevoegd worden voor maxi maal 15% en dat gebeurde vroeger dan ook, vandaag de dag zie je dit steeds minder om 100% Syrah wijnen te produceren.




Soorten wijnen Hermitage:

Naast de robuuste vaak flink houtgerijpte (gem. 24 maanden) rode wijnen die goed kunnen ouderen worden er ook geweldige rijke witte wijnen gemaakt.

Wat heel bijzonder is in de Hermitage is het maken van ‘Vin de Paille’. Vin de Paille is een wijn gemaakt van een blend van (2/3de) onvergist druivensap/most & 1/3de Marc wat al 14 maanden heeft gerijpt, dit geblend gaat nog eens 12 maanden door voor rijping.

De wijnen van de Hermitage kunnen langer rijpen en bewaard worden dan die van de Crozes-Hermitage. Hierdoor zijn de Hermitage wijnen vaak ook wel wat kostbaarder.







Crozes-Hermitage.

Ondanks dat Crozes-Hermitage met 1.768ha het grootste gebied van het noordelijke Rhône gebied is zal het qua kwaliteit altijd het kleinere broertje van Hermitage blijven.

Ook Crozes-Hermitage verkreeg de Appellation in 1937, toen nog enkel voor het dorp Crozes-Hermitage zelf. Sinds 1952 is dit uitgebreid met 10 gemeenten (nu dus 11 gemeentes):



  1. Serves-sur-Rhone (noord)
  2. Érome (noord)
  3. Gervans (noord)
  4. Larnage (noord)
  5. Crozes-Hermitage (Noord)
  6. Tain- L’Hermitage (west)
  7. Mercurol (oost)
  8. Chanos Curson (oost)
  9. Beaumont Monteux (zuid)
  10. Pont de L’Isère (zuid)
  11. La Roche de Glun (zuid)




Bodem & klimaat Crozes-Hermitage:

Door de grotere omvang van de streek Crozes-Hermitage is er een verschil in bodemsamenstelling tussen noord en zuid (= 16km verschil):

  • Noord → Terroir d’Erôme et de Gervans. Op de uitlopers van de Tain L’Hermitage, hierdoor hoger gelegen met veel graniet. Het is hier wat koeler en vochtiger waardoor hier later geoogst kan worden tot wel 12 weken later
  • Zuid → Terroir des Chassis. Hier tref je meer vlakkere plateau’s en terrassen met keien, löss en rode klei wat is aangeslibd in de monding van de oevers uit de Isère rivier. In het zuiden is het iets droger doordat de wind genaamd ‘Mistral’ in dit deel meer aanwezig is, dit komt doordat het hier ingeklemd tussen de rivieren de Rhône en de Isère.
  • Oost → Terroirs de Larnage. Dit is het vlakkere deel met veel wit zand en wat kalkrijker waar voornamelijk de witte rassen staan aangeplant. Van de witte aanplant in Crozes-Hermitage is 80% Marsanne & 20% Roussanne.




Druivenrassen & stijl wijnen van de Crozes- Hermitage:

T.o.v. de Hermitage is er praktisch geen verschil, echter wel in de stijl van wijnen. Grofweg gezegd zijn de Crozes-Hermitage wijnen lichter en soepeler, hoe noordelijker je gaat des te slanker de wijn met hogere zuurgraad & zuidelijker zijn de wijnen voller.

Er bestaat een ongeschreven regel in Crozes-Hermitage dat ‘Vieilles Vignes’ hier ook VV is, ze zullen dit pas communiceren naar de consument als de wijn gemaakt is van druiven afkomstig van minimaal 45 jaar oude stokken.


Dit artikel is geschreven door Guillaume Coret


Wil je meer leren over wijn? Kijk dan naar de wijncursus mogelijkheden verzorgt door Fijn-Proeverij.
Kijk hier


Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials

        

Facebook Instagram