To'ak,

To'ak,
een reep chocola met DNA.

Wanneer we het over top wijnen en terroir hebben weten we al gauw waar we het over hebben en dat er soms prijskaartjes mee gemoeid zijn om deze toppers in je kelder te mogen hebben. En limited edition Whisky’s waar er maar 273 van gemaakt zijn gaan voor exorbitante prijzen over de toonbank of onder de veilinghamer. En die speciale dure sigaar omdat deze met passie en kleinschalig is gemaakt roken we zo even weg. Maar heb je wel eens gehoord van een chocolade reep die met zoveel passie en beleving is gemaakt dat deze voor tussen de € 25 & € 210,- voor een reep verkocht worden?

Okay, nu snap ik uiteraard dat je oren gelijk gaan klapperen van zulke prijzen en dat je gelijk denk “dat is duur”? Ja, het is een hoop geld en mijn portemonnee kan dit ook niet aan maar probeer je te beseffen waarom zo’n chocolade reep nu € 25,- moet kosten, en of dan het woord duur wat misplaatst is. Dat ga ik je uitleggen in deze blog.


Wie en wat is To’ak?

To’ak is een samenvoeging van 2 afkortingen uit en oud Ecuadors dialect: To = aarde & ak = boom en daarmee de bedrijfsnaam van een exclusief chocolade merk in Ecuador “Van aarde tot boom tot boon tot reep”. Ecuador met cacaoplantages is wat de Bourgogne voor wijn is. Verfijning, traditie, kleinschaligheid en veel risico van ondernemen in land en tuinbouw. En hiermee verklap ik al een beetje waar de waarde van To’ak ‘m inzit.Er worden bonen gekocht van 13 verschillende boeren en ze bezitten zelf in de vallei ‘Piedra de Plata’ een kleine 3 ha met hele oude cacaobomen die hier in het wild groeien. Deze vallei ligt in de Arriba gebergten in de provincie Manabi.

Er is vanuit To’ak DNA onderzoek gedaan naar deze bomen in 2001 waaruit geconstateerd een groot gedeelte van de bomen het 100% originele Nacional bomen zijn, die een grootschalige schimmelziekte (‘Witches Broom’ genaamd) hebben overleefd. Na deze schimmelziekte ramp in 1916 zijn er veel hybriden bomen ontstaan.

De DNA hebben ze van de bomen gehaald en door weten te ontwikkelen om er nieuwe bomen van te maken, hier zijn nu zo’n 300 baby Nacional Arriba’s.Marketing naar eer en geweten en onderstrepen van kwaliteit.

Zoals bij de inleiding al ter sprake kwam is To’ak chocolade nou niet bepaald weg gelegd voor de kleine portefeuille. Dit heeft verschillenden redenen:

Zo’n project als hierboven uitgelegd van DNA onderzoek midden in het regenwoud kost natuurlijk enorm veel geld, maar de liefde van deze onderneming voor cacao weegt zo zwaar dat ze de cacao voor 100% respecteren en er deel van uit willen maken om het beste van het beste voor de hele cacao industrie te kunnen betekenen

De vruchten die van de boeren gekocht worden kopen ze vers nat in. Hierdoor is de kiloprijs veel hoger aangezien het gewicht vele malen hoger is dan wanneer de bonen al gefermenteerd en gedroogd zijn (dit is het ‘normale’ proces van cacaohandel). Hiermee houdt To’ak het zelf in de hand om naar eigen wens te kunnen fermenteren en drogen. Dit proces staat helemaal onder leiding van Servio Pachard.To’ak leeft een missie.

Ze zeggen bij To’ak “Iets maken dat betekenis heeft en dat betekenis bevordert”.

Laten we dit in een historische context bekijken. Mensen zien vaak over het hoofd dat chocolade door bijna elke cultuur die het duizenden jaren lang heeft aangeraakt, als heilig werd beschouwd

Het was een delicatesse voorbehouden aan priesters en krijgers en royalty's, en in sommige culturen werd het zelfs als betaalmiddel gebruikt.

Chocolade is door de industriële revolutie tot een bulk product verworden en men is het als snoepgoed gaan zien, terwijl vanuit de historie gezien cacao een hele andere rol heeft gespeeld en een luxe goed was. To'ak wil deze oorspronkelijke waarde weer terug brengen en laten zien dat cacao/chocolade op een zelfde niveau ligt als de beste wijnen, Whisky's en andere producten.Rijpen in vaten voor een extra dimensie.

Het klinkt misschien wat vreemd maar bij To’ak is de serie bars ‘Vintage & Aged’ gerijpt op eiken houten vaten. Net als bij dranken die het hout absorberen in de aroma’s en de zuurstof gebruiken om te ademen is dit ook voor cacao het geval, tenminste de vaten die gebruikt worden zijn al gebruikt door andere ranken en daardoor is de zuurstofwerking vele malen minder tot niet. Waarom dan wel rijpen op vaten? Een cacaoboon bevat 50% aan vet, wanneer de chocola in een soort van muntenbak geslagen zijn en dan het vat in gaan absorberen die veten juist die externe aroma’s waardoor je een extra dimensie aan de chocola krijgt. To’ak maakt o.a. gebruik van Whisky, Cognac, Tequila, rum, en vaten waar zoete wijnen in gelagerd hebben.De prijs van To’ak is dat marketing of reëel?

Er zijn 2 series binnen To’ak, de ‘art’ editions en de Vintage & Aged. De Vintage & Aged serie is van € 25,- t/m € 55,-. Dit is een hoop geld voor een reep chocola maar bij de aanschaf van zo’n reep koop je niet alleen chocola maar ook geschiedenis en toekomst. En wellicht mag je jezelf ook wel eens afvragen of er door de jaren heen door industriële voedselproductie wel eens veel te lage prijs voor goede chocola betaald is.

De repen van € 210,00, ja dat is wel even serieus geld en het is niet dat die reep nu serieus zoveel waard is. Nee, en dat vinden ze bij To’ak zelf ook niet. Deze zijn ontwikkeld naast aandacht voor kwaliteit en echtheid ook als exclusief cadeau voor degene die het zich kunnen veroorloven en eigenlijk alles al hebben wat hun hartje begeert. Een cadeau zoals een hele bijzondere wijn, schilderij, sieraad of exclusieve Whisky. Daarom worden deze ook geleverd in een geweldig mooi Spaans iepen houten kistje, een begeleidend boek(-je) met alles over de historie en het verhaal van de reep hoe deze stap voor stap is ontstaan.


Deze blog is geschreven door Guillaume Coret.


  Lekker hè al die verhalen, kom ook eens naar zo'n heerlijke chocolade proeverij!


Meer weten? Neem dan hier contact op

           
  Speel hier de cacaoquiz om je kennis te testen.   


Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials

Instagram Facebook