Onder de huid,
van de druif.
Afgelopen voorjaar was ik op reis in de Champagnestreek tijdens een periode met mooi maar zeer warm weer. Toen ik in mijn hotelkamer lag waar geen airconditioning was verplaatste mijn gedachten naar de druiven die in de wijngaard staan.
Eén van de verhalen die je bijna altijd tegen komt op de sites van wijnhuizen is dat de druiven aangeplant staan dicht bij de zee waar de koele zeewind door de wijngaarden blaast, hoger op de heuvel, of dat het verschil van temperatuur tussen dag en nacht zo verschilt van elkaar. Ondanks dat ik de logica hiervan al begreep werd dit in mijn hotelkamer zonder airconditioning -bijna tastbaar- duidelijk waarom dit zo belangrijk is.
Net als alle andere fruitsoorten kent ook de druif een proces van rijp worden, een proces wat 365 dagen van het jaar actief is, de druif aan zich gem. zo'n 100 dagen maar ook de 265 andere dagen die de plant buiten doorbrengt zijn bepalend voor de uiteindelijk vrucht. De vruchtzetting start in het voorjaar, een zuur nietszeggende substantie onder de schil wat naarmate het seizoen volgt de hoge concentratie appelzuren omzet naar suikers, waarna de boer uiteindelijk zal oogsten op gewenst suiker/zuur niveau. Ik benoem dit nu een beetje globaal want uiteraard komt er meer bij kijken dan zojuist vermeld.
In de periode dat de wijnplant aan het werk is d.m.v. fotosynthese om zo stofwisselingprocessen op gang te brengen en zo voeding te brengen naar de druiven worden er o.a. steeds meer suikers omgezet. Op het moment dat de wijngaard in een warm gedeelte gelegen is of een plek waar geen afkoeling plaatsvindt ’s nachts blijft dit proces van suikers aanmaken doorgaan. De plant krijgt geen rust en raakt hierdoor gestrest wat zich uit in logge vermoeide wijnen, en dat drinkt niet fijn. Nee de druif heeft ook een rustmoment nodig, `s nachts door verkoeling wat ook weer ten gunste komt van het aanmaken van aroma's. Maar ook gaat warmte vaak gepaard met weinig neerslag en kan de plant ook gestrest raken door te weinig voeding, gelukkig hebben de planten een geheugen vermogen van voorgaande jaren om zo op zoek te gaan naar andere manieren om aan voeding te komen. Krachtige planten gaan zich diep wortelen om voeding te vinden, andere rassen halen weer hun voeding uit het fruit (dit zorgt uiteindelijk wel voor een andere balans in het fruit, meer geconcentreerd).
Door de hoeveelheid verschillende druivenrassen die er bestaan met allen een eigen profiel geldt dat de ene druif meer kan hebben dan de andere, dit bepaald o.a. dat er bepaalde druifrassen juist wel of niet staan aangeplant in een bepaalde regio, land of juist wel hoog op de berg. Sommige druifrassen zijn ontzettend goed bestand tegen enorme droogte, warmte en veel UV straling terwijl een ander druif ras hier juist niet tegen kan. Daarnaast is het ene druif ras juist heel vroeg in het seizoen rijp terwijl een ander druif ras juist een hele lange rijpingsperiode nodig heeft.
"Ik verplaatste mijn gedachte onder de huid van de druif".
Die nachten dat ik in een warme periode geen airconditioning in het hotel had merkte ik dat ik weinig puf meer had, ik werd log en vermoeiend, ik had een koele bries nodig, een koude douche of even een regenbui om mezelf weer even op te kunnen laden om met nieuwe energie weer een geweldige Champagneboer te ontmoeten.
Deze blog is geschreven door Guillaume Coret
Eens een wijnproeverij verzorgt hebben door de sommelier van Fijn-Proeverij. Of een wijncursus volgen?
Neem dan hier contact op
Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials