Domein Aldenborgh,

Domein Aldenborgh,
in gesprek met de natuur.

Vanuit Limburg werken vader Peter en zoon Chris Peltzer vanuit het wijnhistorische plaatsje Eys op een geheel biodynamische manier om zo de meest pure smaakstoffen te behouden & zo zuiver mogelijk de natuur te reflecteren. De wijnhistorie is hier verloren gegaan met de 80-jarige oorlog, daarvoor hebben de Romeinen hier al wijnranken mee naartoe gebracht en wijnbouw gepleegd. 


Nu & toekomst.

Nu februari 2020 werken vader & zoon vanuit 3 ha aan wijngaard waar ze met ziel en zaligheid, en naar eer en geweten volledig hun natuurlijke manier van wijnbouw uitvoeren. Niet enkel in hun eigen wijngaard zijn ze hiermee bezig, nee ook zij ze constant in ontwikkeling door samenwerkingen te starten om innovatief te zijn met grote wereldberoemde bedrijven die vooruitstrevend zijn op gebied van natuurlijke natuurbenadering.

Deze manier van werken heeft als gevolg dat een oogst wel eens kan mislukken door bv. het liefst met hand te oogsten, maar een jaartal als 2019 waar ineens heel veel regen kwam tijdens de oogst zorgde er hierdoor voor dat er keuzes gemaakt moest worden welke druiven het belangrijkste waren om te oogsten en de rest hebben ze moeten laten hangen omdat er geen mankracht was deze conditioneel goed binnen te halen.

Hierdoor gaan ze in het voorjaar van 2020 een nieuwe wijngaard van 3 ha aanplanten (ja ja verdubbelen) met nieuwe rassen waar wel machinaal geoogst zal gaan worden om zo sneller te kunnen anticiperen op het weer. De bodem waar Aldenborgh de wijngaarden op heeft staan is van mineraalrijke mergel en kunraderkrijt en zijn aangelegd op de zuidhelling van de Boereberg. Naast de bodem maakt de zonligging en de hellingshoek van deze heuvel de wijngaard ideaal voor wijnbouw. Door de biodynamische benadering zal je dit terug proeven in hun wijnen in de aroma’s van laurierdrop.





Biodavisie.

Zoals in de inleiding al gezegd werken ze hier volledig met een biodynamische filosofie van symbiose tussen insecten & planten, “de natuur moet zijn werk doen” aldus Peter. De natuur krijgt en geeft van nature, de bomen en planten communiceren met elkaar door voedsel uit te wisselen “ik geef jou mijn zuren die jij te kort komt dan krijg ik van jou……..etc etc. Van deze microbiologische dialogen moet de mens zoveel mogelijk van afblijven, en nemen wat hij/zij krijgt en eventueel bijsturen maar het liefst zo min mogelijk. Tot zekere hoogte zou je dan zeggen, nee Peter gelooft dat wanneer je alles zijn gang laat gaan je het beste terugkrijgt en anders je verlies moet pakken.

“Op het moment dat de mens invloed gaat uitoefenen op dit natuurlijke proces verstoor je het natuurlijke evenwicht”. Peter zal dan ook nooit kopersulfaat gebruiken, ook niet wanneer de oogst dreigt verloren te gaan. Wat hij wel wekelijks gebruikt om te spuiten in de wijngaard is en extract bestaande uit zeealgen opgelost in water, deze hebben hetzelfde effect als kopersulfaat.

De bodem (kalkmergel) is bij Aldenborgh heilig, heiliger dan dan de druif. Vanuit de bodem start alles en als dat niet gezond is, is de rest ook niet gezond genoeg (of zelfs een aspect al ziek).

Ook de compost die ze gebruiken hebben ze zelf ontwikkeld en is geëxtraheerd compost wat met drone’s over de wijngaarden wordt gespoten waardoor het zo geleidelijk en verdeeld mogelijk op de juiste plekken toegepast kan worden.

En als je het jezelf dan toch al bewerkelijk maakt dan nemen ze hier ook nog de tijd om 3 weken voor de oogst een ‘Pied de Cuve’ te doen (=een gedeelte van de druiven afknippen), hier halen ze de natuurlijke gisten vanaf om een giststarter te maken die gebruikt wordt voor de latere vergisting. Doordat er hier zo natuurlijk gewerkt wordt zijn deze gisten super schoon en vitaal.


 Dat wijngaardbeheer ver gaat bij familie Peltzer is in vele aspecten terug te zien. Aldenborgh heeft bijvoorbeeld een zogeheten “Arbustum” geïmplementeerd. Dit is een wijngaard met bomen aangeplant, Turkse Hazelaars. De bomen werken ondersteunend voor de wijngaard en gaan op die manier zonnebrand tegen door schaduw te creëren. Dat de bomen staan aangeplant op dezelfde bomen zorgt er niet voor dat de planten minder water of voedingsstoffen hebben, gezien de bomen dit uit andere bodemlagen halen dan de wijnstokken doen. 



Samenwerking met Freesoil.


Deze werkwijze en filosofie zijn ook terug te vinden in het samenwerkingsverband FreeSoil. Het uitgangspunt van FreeSoil is het verkrijgen van gezondere levende bodems door middel van het creëren of in stand houden van het natuurlijke microbiologisch evenwicht in deze bodem.

FreeSoil richt zich niet enkel op de wijnbouw maar op de gehele agrarische industrie.

Door de grote biodiversiteit bevat de bodem een hogere concentratie van bodem schimmels en andere meercellige organisme die de planten meer afweermiddelen geven tegen ziektes. Deze biodiversiteit is in het grootste deel van de landbouwgronden afgebroken door de grootschalige toepassing van kunstmest. Bijkomend voordeel van deze biodiversiteit is het gunstige effect op de smaak, bodem en herkomst is komt duidelijker naar voren in deze producten.





Persen in de wijngaard.

Hoe ouderwets het misschien oogt voor een buitenstaander, des te bijzonder vinden wij de oude Romeinse wijnpers (zogeheten ‘boompers’) waar d.m.v. een balk met een lier de pers heel langzaam naar beneden wordt gelaten (van 21:00 uur in de avond t/m de volgende ochtend), dit gebeurd zo rustig om zoveel mogelijk extractie uit de druiven (uit de enzymen) te halen. Bijkomend voordeel is de ligging van de pers direct naast de wijngaard. De druiven kunnen na de pluk zo snel mogelijk geperst worden.




Wijnkelder & wijnen.

Ook in de wijnkelder waar alle wijnen zijn opgeslagen rijpen zie je de hele wijnbenadering terug, rust en behoedzaamheid in de wijnkelder is het motto. Ook worden de wijnen niet gefilterd & geklaard.

De mousserende ‘Eyra’ Riesling (blend van de jaartallen 2011 &2013) bijvoorbeeld rijpt minimaal 6 jaar voordat deze wordt gebotteld, waar in Nederland zie je dat?! Je proeft dit ook terug in de wijn, wat mij betreft mousserende wijn van wereldklasse met zeer fijne mousse en mega veel aroma.

De Pinot Gris die we proefde (2013 & 2017) waren zeer zuiver, schoon, slank, sexy met veel zuren. En wat mij betreft weinig waar te nemen van de zoetheid die je nogal eens kan tegen komen in de Pinot Gris uit de warmere delen binnen van Europa. 

Dan proefde we nog de Gewürztraminer van 2008 waar voor mij teveel walnootbitters in zaten, en we proefde de Pinot noir 2017 die zo licht van kleur is dat je kan twisten of het een rode of rosé wijn is. Dit in het midden gelaten was het een hele zuivere sprekende wijn met een totaal eigen karakter wat neigt naar zowel een rode als een oranje wine. 

De schoonheid en puurheid zijn goed te proeven in alle wijnen, en dat is wat Peter ons tenslotte beloofd heeft aan de hand van zijn werkwijze. 


Deze blog is geschreven door Guillaume Coret


Eens een wijnproeverij met Nederlandse wijnen verzorgt hebben door de sommelier van Fijn-Proeverij?

Neem dan hier contact op


Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials

  Facebook Instagram