Clos d’Opleeuw,
ommuurde wijnliefde.
Wel eens vernomen van internationaal erkende top wijn uit België, uit de BOB Haspengouw om precies te zijn? De meeste van jullie zullen nu wel gaan fronzen met de wenkbrauwen, en ben je nu die wijnkenner die dit wel kent dan zullen je mondhoeken van geluk omhoog buigen! Wijnbouw in België als in Nederland wordt steeds beter, dit heeft te maken met meer kennis door de jaren heen waar de wijnboeren beter van worden, veel zonuren de laatste jaren, nieuwe druivenrassen die ons klimaat omarmen en de durf van nieuwe boeren om hun droom te volgen en keihard werken voor een heerlijk glas wijn.
Waar zijn we precies?
Gelegen in een piepklein dorpje Gors op Leeuw ligt achter alle fruitakkers een idyllisch ommuurde tuin aangeplant met 4.000 Chardonnay & 180 Pinot noir planten. Deze 1 ha ‘Clos’ die in 2002 is aangeplant gericht op het zuiden (de Pinot noir is overigens later aangeplant) is niet enkel idyllisch maar heeft ook de functie dat het wind tegenhoudt, warmte vasthoudt en zo een microklimaat wordt gecreëerd.
De visie van Peter en de 'Clos'.
De Clos staat al sinds ±1840, tevens is de benaming voor een ommuurde wijngaard sinds 2002 een beschermde benaming, wat is ingesteld door de EU. Toen de eigenaar Peter Colemont de kans kreeg om dit stuk verwilderde overwoekerde fruitgaard te kunnen kopen hoefde hij geen seconde na te denken om het boeren leven in te stappen.Peter Colmont werkt hier volledig met de natuur mee en probeert waar mogelijk zoveel mogelijk de natuur zijn eigen gang te laten gaan, en stuurt bij waar nodig om met zijn kleine oplage van 4500 flessen Chardonnay (waarvan een reguliere Cuvée en een Cuvée Presige ‘Pleistoceen’ uitgebracht worden, de laatst genoemde is gemaakt van de Chardonnay druivenstokken die langs de muur die de Clos vormen en tussen de Pinot noir staat aangeplant, langs de muur hebben deze planten de meeste warmte) 200 flessen Pinot noir een eerlijk maar toch renderend bedrijf te kunnen runnen. Peter oogst zo’n 28 à 30 hl per ha.
Hij zorgt voor voldoende zuurstof in de kalkleembodem, heeft een uilenplaats en valkenhuisjes die de muizen en ander klein gedierte uit de wijngaard verdrijven, er lopen constant 3 zwarte schapen als zwarte leeuwen in de wijngaard om de boel te bewaken en Peter zelf knipt de rupsen ’s nachts in tweeën om zo de planten niet aan te tasten met bestrijdingsmiddelen. e liefde voor de Bourgondische stijl van wijn maken heeft hij geleerd in de Bourgogne zelf.
Verkrijgbaarheid van de wijnen.
De wijnen van Peter rusten eerst een jaar in eiken houten vaten, nu zie je in de wijnwereld veel opvoeding van wijn in Franse en Amerikaanse eiken vaten, maar Peter gebruikt een combinatie van Frans & Belgisch eiken, hij is hier uniek in.
De wijnen zijn enkel te koop bij hem zelf, maar dan moet je ook wijnen afnemen van zijn Franse wijnhandel, dit doet hij niet vanwege ster allures maar puur om de wijn exclusief te houden en dat de wijnhandel het mogelijk maakt zo klein en uniek te blijven.
Deze blog is geschreven door Guillaume Coret
Volg Fijn-Proeverij via de volgende socials