Rondje Utrecht,

Rondje Utrecht,
Likorette met een verhaal.

Likorette is een likeur wat een maximaal alcoholgehalte van 15% mag bevatten. Hierdoor frivoler, smaakvoller, en minder zoet. Daar waar likeur wettelijk start bij 15% (vaak is dit vanaf 22% alc.) en kan oplopen tot wel 71% alc. Hierdoor valt likorette onder zwakalcoholhoudende drank en mag het op plekken verkocht worden waar ook bier & wijn verkocht mag worden.

'Rondje Utrecht' bestaat uit 12 verschillende smaken met ieder een Utrechts karakter gekoppeld aan bijvoorbeeld een Utrechts gebouw, plek, gebeurtenis, geschiedenis etc. Zo proeft u de smaken & geschiedenis van Utrecht.

De serie 'Rondje Utrecht' is tot stand gekomen in 2015 met de Tour de France die in Utrecht heeft plaatsgevonden, destijds met een speciale eenmalige uitgave de 'Bicyclette Likorette'. Later in 2015 uitgebreid naar 6 smaken & in 2017 nog eens uitgebreid naar 12 smaken, te weten:Rondje Utrecht 'Werkspoor' Spoorpunt Likorette


Werkspoor stond vroeger internationaal bekend als de fabriek waar staalconstructies vandaan kwamen van onverwoestbare kwaliteit. De Nederlandsche Fabriek van werktuigen en spoormaterieel werd in 1914 gevestigd op industrieterrein Lage Weide in het toenmalige Nieuw Zuilen als uitbreiding vanuit Amsterdam; pas in 1929 kreeg de fabriek ‘Werkspoor’ als officiële naam.

Hier is veel gefabriceerd op gebied van treinstellen ander rollende staalconstructies, maar ook enkele beroemde bruggen zoals de Waalbrug, Bommelse Brug en de Moerdijkbrug. Na de 2de wereldoorlog werden hier veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd voor het spoor. In de hoogtijdagen verliet iedere uur een nieuwe kolenwagen de fabriek, in deze periode was Werkspoor de grootste wagonfabriek van Europa.

Van 1952 t/m 1958 werden treinstellen voor Argentinië gemaakt, waaronder het mooie met sier beschilderde treinstel van Evita Perron (Albert de Rijk† 2de generatie van De Zes Vaatjes heeft hier aan mee geschilderd). In 1972 verliet het laatste treinstel de fabriek, dit was treinstel 840 voor de Nederlandse Spoorwegen. In 2002 heeft de spoorbrug boven het Amsterdam-Rijnkanaal na het aanleggen van de spoorverdubbeling de naam ‘Werkspoorbrug gekregen.

In de fabriek Werkspoor zijn velen bijzondere onderdelen van Nederlandse gebouwen ontwikkeld, en vele innovatieve baanbrekende uitvindingen gedaan. Al jaren is er een echt Utrechts gebak op de markt bij Bakkerij Blom genaamd ‘Spoorpunt’, vanwege deze grootse Utrechtse geschiedenis hebben wij deze smaak vloeibaar gecreëerd.Rondje Utrecht 'Makke Jannen' Gepofte Kastanje Likorette


Makke Jannen is echt Utrechts dialect voor tamme kastanjes. Op een historische plek langs de werf, onder de ‘Winkel van Sinkel’ staat, een kastanjeboom omheind met een bekisting. Deze bekisting geeft de binnen omtrek aan van de stadskraan die tot 1837 op deze plek zijn werk deed.

De stadskraan was zeer belangrijk voor de in- en afvoer van goederen van bewoners die geen werfkelder bezaten. Met de bouw van De Winkel van Sinkel is de stadskraan verloren gegaan door tijdens het takelen van de laatste van de 4 kariatiden (bronzen vrouwen zuilen) die voor het pand zijn geplaatst. Ter ere van deze gebeurtenis hebben wij een gepofte kastanje likorette gecreëerd.Rondje Utrecht 'Sint Maarten' Koffie Likorette


Deze likorette is ter eren van de Bisschop uit Tours in 371 na Chr. In Utrecht is de DOM kerk gewijd aan Sint Maarten, en is de beschermheilige van de stad.

Sint Maarten was in 371 na Chr. Bisschop van Tours. De legende gaat dat hij als jong krijgsman op een koude winterdag in Amiens een half ontklede, gehandicapte bedelaar trof, waar niemand aandacht aan schonk. Maarten zag dit en trok onmiddellijk zijn zwaard, sneed een groot deel van zijn mantel af en gaf dit deel aan de bedelaar. In 397 stierf Maarten aan koortsen en werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. In Utrecht is de Domkerk gewijd aan Sint Maarten en is hij beschermheilige van de stad.

Het wapen van Utrecht (rood-wit schild) verwijst naar de rode kleur van de mantel en de witte kleur van de onderrok van de heilige. Nog altijd vieren Utrechtse kinderen op 11 november het Sint-Maartensfeest. Zij gaan dan met lampions langs de deuren om te zingen voor snoep.
Rondje Utrecht 'Leugenaarsbank' Mokka Likorette


De Leugenaarsbank is een bekend Utrechts fenomeen. De bank stond van oudsher vaak bij een brug of proeflokaal. Het is de plek waar dorpsoudsten sterke verhalen vertelden.

Ook in Proeflokaal ‘De Zes Vaatjes’ staat al sinds de jaren ’60 een leugenaarsbank. In 2010 ontwierp Versseput Architecten een moderne variant die geplaatst is bij de Roode Brug in de wijk Oudenoord met daarop een gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze:


Het maakt me niet uit wat je hier hebt gehoord.
Ze zeggen maar wat ze willen,
daar ga ik niet in treden.
Ik weet alleen dat het allemaal niet waar is,
of in elk geval niet allemaal.
Dit zijn de feiten:
de leugen ende waarheid lopen naast elkaar,
de stad uit, richting Zandpad.
Zegt de leugen: ‘Ik was niets van plan.’
Vraagt de waarheid: ‘Mag ik in het midden lopen?’Rondje Utrecht 'Cupfighters' Kersen Likorette


De Cupfighters geschiedenis van FC Utrecht in het bekertoernooi gaat terug naar het jaar 1982, toen de club voor het eerst in de finale stond. Helaas verloor FC Utrecht dat jaar de finale wedstrijd.

Hetzelfde deed zich voor in 2002 & 2016. Meer succes had de club in 1985, 2003 & 2004, in deze jaren werd de felbegeerde beker (ook wel de 'Dennenappel' genoemd) gewonnen en naar de Galgenwaard gebracht. FC Utrecht is in 1970 ontstaan door een fusie van de voetbalclubs Elinkwijk, DOS & Velox. De thuisbasis van de club, Stadion Galgenwaard, grenst aan het platteland en de boomgaarden van Bunnik. In de zomer worden hier onder andere heerlijke kersen geoogst. De ligging van het stadion en het voor de 7de keer behalen van de bekerfinale in 2020 inspireerden ons tot het ontwikkelen van deze rode kersen likorette.

Rondje Utrecht 'Piekenkermis' Nougat Likorette


De Piekenkermis is in 1988 ontstaan naar een idee van Professor Gerrit Jansen.

Men wilde namelijk de voltooiing van de restauratie van 5 Utrechtse binnenstadskerken gerealiseerd door Stichting Utrecht Kerkenstad, groots vieren. Een feest voor iedereen, jong en oud. Een kermis waar iedere attractie maximaal één piek kostte en zo ontstond de Piekenkermis op de Maliebaan. In de eerste jaren kwamen de organisatoren altijd in ‘Proeflokaal De Zes Vaatjes’ om zaken rondom de Piekenkermis te bespreken. Op de piekenkermis staat uiteraard altijd een grote snoepgoedwagen, vandaar dat wij de kermis eren met een nougat likorette.

Rondje Utrecht 'Verborgen RijkDom' Karamel Likorette


Utrecht kent een Verborgen RijkDom aan geschiedenis, iedere kerk en achter ieder hofje schuilt een verhaal met als paradepaardje de 112 M hoge gotische Dom.

De kerk is tussen 1254 en 1517 in het Romeinse fort ‘Trajectum’ gebouwd, dit heeft vele hoogte en dieptepunten gekend en de stad Utrecht gevormd. Door een tornado in 1674 is het schip van de kerk weggeblazen, de ziel van de stad was verloren. Nadat het puin er 150 jaar lang heeft gelegen, het opgeruimd en ontstond het huidige Domplein. Zo zijn er generaties lang sporen en schatten achtergebleven, laag op laag, onder het inmiddels 5 meter hoger gelegen Domplein. Vanaf de jaren ’30 van de 20ste eeuw wordt er schat gegraven op het Domplein, sinds 2014 zijn deze schatten te zien in het letterlijke ‘DOMunder’. En wanneer je de 465 treden van de Dom hebt beklommen, geeft dat een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving. Banket bakkerij Theo Blom kijkt recht uit op de Domtoren. Uit de schatkamer van deze banketbakker komt o.a. de ‘karamel-spritsrots’. Geïnspireerd hierop is de Verborgen RijkDom karamel likorette door ons gecreëerd.Rondje Utrecht 'Gerrit Rietveld' Beukennoot Likorette 


De Utrechtse architect, meubelontwerper en grafisch ontwerper Gerrit Rietveld ontwierp huizen en meubels vanuit de gedachte van het vrije leven. Hij combineerde dit met strakke3-dimensionale, asymmetrische, horizontale, verticale, strakke lijnen en rechthoeken geïnspireerd door de kunststroming ‘De Stijl’.

De beroemdste werken van Rietveld zijn het ‘Schröderhuis’ aan de Prins Hendriklaan in de buurt Wilhelminapark en de ‘Rood-blauwe’ beukenhouten armstoel, beide met primaire kleuren als Rietveld signatuur. Het ‘Rietveld Schröderhuis’ is ontworpen en ingericht in 1924 in opdracht van Truus Schröder aan wat destijds de stadsrand van Utrecht was met ruim uitzicht. Het vrije leven uitte zich o.a. door binnen en buiten met elkaar te verweven door doorbroken en variabele schuifwanden. Van 1925-1933 had Rietveld op de benedenverdieping een atelier waar o.a. de beroemde ‘Rood-blauwe’ stoelen zijn vervaardigd. Hier heeft Albert de Rijk†, 2de generatie van ‘De Zes Vaatjes’ nog gewerkt als één van de schilders van de stoelen. De laatste jaren van Rietveld zijn leven heeft hij in dit huis doorgebracht, en in 1964 op 76-jarige leeftijd hier zijn laatste adem gelaten. In 1985 is het ‘Rietveld Schröderhuis’ geschonken aan Stichting Rietveld Schröderhuis wat in beheer is van het Centraal Museum. Sinds 2000 staat het ‘Rietveld Schröderhuis’ op de werelderfgoedlijst UNESCO. Vanwege het gebruik van beukenhout voor de stoelen hebben wij de gebrande beukennoot likorette gecreëerd.
 
Rondje Utrecht 'Vrolijke Noot' Hazelnoot Likorette


Vrolijke Noot is een verwijzing naar de vrolijke noten die jarenlang uit kermisorgel ‘De Lange Gavioli’ in de Utrechtse binnenstad klonken.

Het draaiorgel kent zijn oorsprong in Waldkirch, werd 1903 in Waldkirch door Aselmo Gavioli gebouwd. Sinds 1921waren gebroeders Hommerson te Ginneken eigenaar van dit kermisorgel. Op 17 december 1955 vond vervolgens in Utrecht de feestelijke ingebruikneming plaats van het door de Stichting Stadsontspanning Utrecht aangekochte orgel.

Deze trok met ‘De Lange Gavioli’ de hele wereld over. In 2003 kocht Musem Speelklok het orgel voor het symbolische bedrag van 1 euro van Stichting Stadsontspanning Utrecht. In 2015 is het orgel in restauratie gegaan om het in 2016 tijdens het 60- jarig bestaan van Museum Speelklok weer op straat te laten spelen. Ter ere van ‘De Lange Gavioli’ hebben wij een hazelnoten likorette uitgebracht.
Rondje Utrecht 'De Zes Vaatjes' Crème Brûlée Likorette


Utrechtse 'De Zes Vaatjes' crème brûlée likorette . De De Zes Vaatjes kent een lange geschiedenis in de Utrechtse Horeca. In 1914 al startte de eerste generatie van Fam. De Rijk met een huiskamer proeflokaal, waar per maat en per glas werd verkocht; ‘tap & slijt’ over één toonbank zoals men dat toen noemde.

Door de jaren heen, en inmiddels 2 generaties verder, is het proeflokaal verder uitgebreid. De naam ‘De Zes Vaatjes’ is echter pas in de jaren ’70 ontstaan na het plaatsen van een Drankenorgel bestaande uit zes vaten. Naast de diversen andere dranken die door De Zes Vaatjes werden uitgebracht, is in 2015 de lijn ‘Rondje Utrecht’ nieuw in het assortiment gekomen, startende met een eenmalige uitgave ter eren van de Tour de France die dat jaar in Utrecht startte.

Wegens groot succes van de naar crème brulée smakende Likorette hebben wij besloten deze opnieuw uit te geven en wel als onze eigen huis likorette.Rondje Utrecht 'De Inktpot' Drop Likorette


De Inktpot, gelegen aan het Moreelsepark behoort tot één van de iconische gebouwen van Utrecht. Dit van origine genaamde ‘Hoofdadministratiegebouw III’ is door de Nederlandse Spoorwegen tussen 1918 & 1921 is gebouwd.

Oud NS directeur George van Heukelom ontwierp het Art Deco gebouw, dat uit 22 miljoen gemetselde paarsbruine bakstenen bestaande, geheel symmetrisch. Hiermee is De Inktpot het grootse bakstenen gebouw van Nederland. De 70 m hoge toren in het midden vormt mede de contouren van de stad. Door de schaarste na de 1ste W.O. besloot de NS zelf De Inktpot te bouwen. Zij hebben hiervoor een steenfabriek, houtbedrijf, 3 schepen en een Limburgs bos te kopen om de bouw te realiseren. Verder bestaat de fundering uit 21 km oude spoorrails. De gehele vorm van het gebouw kreeg in de loop van de tijd als koosnaam ‘De Inktpot’, later werd deze naam gebruikelijk. Tussen 2000 en 2002 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden, en vandaag de dag is dit bijzondere Utrechtse gebouw het hoofdkantoor van ProRail. Rondje Utrecht 'Oudegracht' Chocolade Likorette


De Oudegracht behoort tot meest bijzondere grachten ter wereld, in het bijzonder door de functionaliteit door de jaren heen en de werfkelders met terrassen. De bijna 2 km lange kanalen zijn tot stand gekomen in de Romeinse tijd toen de rivieren De Vecht en de Kromme Rijn steeds slechter bevaarbaar werden. Het water diende voor de handel maar ook voor de productie van bier en als bluswater.

Sinds 2008 is de gemeente bezig om de grachten, bruggen en de werfkelders op de werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen. Wij eren de Oudegracht met deze heerlijke chocolade likorette en denken hierbij terug aan de winter van 1908. Hetwas toen namelijk zo extreem koud dat er zelfs op de Oudegracht geschaatst kon worden.www.rondje-utrecht.nl


x
This website is using cookies. Read more... I accept cookies
Fijn Proeverij
X
Add to home screen
Install on your iPhone. Press share Upload Add to home screen